Program
oct.

7

10:00
oct.

8

13:00
  • Tur ghidat

Orașul și apa – Malurile canalului Bega

Centrala hidroelectrică din Timișoara
Str. Uzinei, Parcul Uzinei
Program
Sâmbătă, 10:00-13:00
Duminică, 10:00-13:00
Gratuit pe bază de înscriere (Înscrieri din 2 octombrie)

Un curs de apă constituie pentru orice oraș un adevărat privilegiu. Nu mai e un beneficiu atunci când nu este folosit la adevăratul potenţial și nu este promovat în acest sens. Dacă nu este inclus în viața orașului, potențialul lui este ignorat, iar comunitatea pierde. Turul presupune utilizarea noii infrastructuri velo pentru o plimbare de-a lungul malurilor Begăi, cu opriri în puncte importante ale traseului. Vizate sunt deopotrivă clădiri, poduri, cartiere, dar şi parcurile şi spaţiul verde din proximitatea canalului.

Traseul va începe la Uzina Hidroelectrică pe o distanţă de 7,5 km. Cei care vor participa vor afla istoria Uzinei de Apă, dar și care sunt sau au fost industriile care s-au dezvoltat de-a lungul canalului, istoria podurilor care traversează Bega. Vor afla istoria primului pod construit în Timișoara, cum au apărut şi s-au dezvoltat parcurile, precum și despre importanţa proximității acestora față de maluri. Alte subiecte care vor fi de interes pentru participanți și nu doar este și istoria navigabilă a canalului precum și importanța accesibilității la apă și relația cartierelor oraşului cu aceasta.

Plimbarea cu bicicletele de-a lungul Canalului Bega va acoperi o perioadă istorică de aproape 300 de ani. În tot acest timp, explorăm importanța canalului în existenţa şi dezvoltarea oraşului pe plan economic şi comercial. Pentru aproape o treime din acest timp, pe Bega au circulat şi ambarcațiuni de pasageri, iar la momentul lansării la apă a primei ambarcațiuni de acest fel, Timişoara devenea primul oraş, de pe actualul teritoriu al ţării, care utiliza acest mijloc de transport în comun.

Formular de înscriere

Alte evenimente

Descoperă tot programul