6
8
Poetics of Politics – The Bucharest School of Photography
The Poetics of Politics, curatoriat de criticul/curatorul de artă belgian Sam Steverlynck, este o expoziție în două părți. Prima parte s-a desfășurat la Harlan Levey Projects din Bruxelles în iunie, iar a doua este văzută la Art Encounters din Timișoara (România) în cadrul Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii.
În timp ce expoziția de la Harlan Levey Projects s-a concentrat pe trecerea de la comunism la o economie de piață – care a fost un subiect important pentru o generație de artiști de la începutul anilor 1990 încoace –, expoziția de la Art Encounters oferă o reflecție asupra oscilației dintre ruinele trecutului și posibilitățile prezentului, atât din punct de vedere personal, cât și politic.
Expoziția reunește lucrări ale unei generații de fotografi români (Michele Bressan, n. 1980; Alexandra Croitoru, n. 1975; Dani Ghercă, n. 1988; și Nicu Ilfoveanu, n. 1975), absolvenți ai Academiei de Arte Frumoase din București, unde doi dintre ei încă predau.
După ce au crescut post Revoluția din 1989 și au experimentat direct tranziția bruscă de la comunism la capitalism și efectele sale de lungă durată la nivel social, politic, economic și urbanistic, ceea ce le unește practica este o abordare prudentă a utilizării de imagini pentru diverse narațiuni și un mod meta-reflexiv de a trata mediul fotografiei.
Aderând la o abordare conceptuală în loc de una documentară, ei reflectă asupra unei perioade de tranziție economică, socială și tehnologică, examinând noțiunea de imagine în toate formele ei. Experimentând cu diferite moduri de prezentare, comutând între analog și digital, imagine proiectată și imagine în mișcare, în timp ce uneori încorporează și imagini găsite și text, ei doresc să depășească limitările imaginii statice, extinzându-i în același timp posibilitățile.
Deși nu se autoproclamă drept vorbitori în termeni politici, modul lor de a privi societatea poartă o dimensiune politică exprimată printr-un limbaj vizual experimental, estetic și poetic.