Program
oct.

8

19:00
oct.

8

22:00
  • Film

The Venice Syndrom și Rent Rebels

Casa Jakab Toffler
Str. Constantin Titel Petrescu, nr. 4
Program
Duminică, 19:00-22:00
Acces gratuit

Proiecțiile fac parte din seria de evenimente Casa Jakab Toffler: Cu porțile deschise, urmate de discuții pe tema locuirii, cu invitatele de la Bloc Zero.

 

The Venice Syndrome | Andreas Pichler | Germania, Italia, Austria | 2012 | 80 min

Veneția este romantism pur, destinația preferată a tuturor europenilor, visul tuturor americanilor și al japonezilor. Veneția este locul unde turismul de masă întâlnește rafinamentul. Orașul a avut anul trecut douăzeci de milioane de vizitatori, în medie, șaizeci de mii pe zi, iar anul acesta, numărul acestora va crește. Însă acest număr trebuie analizat în comparație cu cei cincizeci de mii de locuitori, număr care scade pe măsură ce orașul devine nelocuibil. Așa cum arată lucrurile în prezent, până în anul 2030, probabil nu vor mai exista venețieni deoarece orașul a devenit un coșmar pentru locuitorii săi. Mecca îndrăgostiților, orașul magic al canalelor, filmul înfățișează un oraș cu o fațadă încă plină de farmec, în vreme ce se petrece marele exod al locuitorilor, oamenii sunt obligați să se mute pe continent pentru că nu își mai pot permite chiria. Filmul spune povestea vieții prinse sub presiunea enormă a turismului de masă, o industrie care devorează chiar baza supraviețuirii sale.

 

Rent Rebels | Gertrud Schulte Westenberg, Matthias Coers | Germania | 2014 | 78 min

Documentarul aduce în atenție mișcarea cu aceleași nume, apărută în anul 2012 și care a devenit în scurt timp destul de populară și diversă, scopul ei fiind să lupte împotriva gentrificării masive și a evacuărilor forțate ale chiriașilor. Filmul este un caleidoscop al luptelor locatarilor din Berlin împotriva relocării lor din comunitățile de cartier. De la ocupația primăriei din Berlin până la o tabără în Kottbusser Tor, prevenirea organizată a evacuărilor și luptele vârstnicilor pentru centrul lor comunitar și apartamente adecvate vârstei, o nouă mișcare de protest urban este în creștere.

Social Fabric face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Alte evenimente

Descoperă tot programul