#CelebrareaOrașului: recomandări pentru sâmbătă, 7 octombrie
[Credit foto sus: Daliana Iacobescu]
Cei mici sunt invitați sâmbătă dimineață, în amfiteatrul din Parcul Copiilor, la un concert de muzică din desene animate. Tot în Parcul Copiilor, micuții sunt așteptați la un spectacol de Povești africane ce vorbește despre toleranță și acceptare, nevoia protejării celor mici și despre speranța în victoria binelui asupra răului.
În cadrul Timișoara Jazz Festival, Petre Ionuțescu & Fluidian și Sebastian Spanache concertează pe Podul de Fier. Nu rata sâmbătă nici concertul Reto Weber & Jasper van’t Hof / Ruggero Robin Trio, tot în cadrul Timișoara Jazz Festival.
[Trompetistul Petre Ionuțescu | Credit foto: Lucian Oprea]
Tot în notă muzicală, cum îți sună o serenadă folk pe Bega, un spectacol-recital susținut în Parcul Rozelor de grupuri de chitariști din Timișoara și din țară? Spre seară, FABRICULTURA Sunset Sessions te invită să descoperi scena muzicală locală (și, totodată, farmecul cartierului Fabric) într-o ambianță caldă și relaxantă. Unde? Undeva în Piața Traian – urmărește indiciile din piață pentru a descoperi locația exactă ;).
La Cinema Paradiso și în Blașcovici te așteaptă proiecții de filme documentare, ateliere și atmosferă faină, marca ROD, în comunitate, ca întotdeauna.
Filmul documentar Circumeuropa – Primul pas prezintă prima parte a primei expediții fluvio-maritime a unui echipaj românesc în jurul Europei. Întâmplările, peripețiile, evenimentele culturale care s-au petrecut de-a lungul traseului Timișoara – Istanbul – Elefsina – Patras au devenit material video pentru filmul documentar al expediției.
[Vino să faci cunoștință cu membrii echipajului Circumeuropa!]
Cartierul Iosefin a fost unul prosper, cu o bogată viață economică legată de portul de pe Canalul Bega, de șirul de fabrici construite de-a lungul râului, precum și de traficul feroviar intens datorat amplasării aici a gării principale a orașului. Hai într-un tur ghidat prin Iosefin!
Râul care străbate orașul este o resursă fantastică de transformare urbană și, totodată, un martor tăcut al tuturor schimbărilor petrecute de-a lungul timpului. Ia-ți bicicleta și hai să îl vezi mai îndeaproape (și să îl apreciezi mai mult), în turul ghidat Orașul și apa – Malurile canalului Bega.
[Tur pe bicicletă, de-a lungul Begăi | Sursa foto: Tur de Arhitectură]
Acum e momentul să explorezi orașul, pe firul apei. Turul ghidat de către scriitoarea Adriana Babeți, Apele ascunse, îți va spune povestea puțin cunoscută a rețelei de canale și mlaștini pe care s-a ridicat Timișoara, precum și a digurilor, ecluzelor, canalelor de transport industrial – și care, în bună măsură, azi nu se mai văd.
De asemenea, la Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital te poți plimba virtual pe străzile Timișoarei și poți afla detalii despre cele mai cunoscute monumente ale orașului, cu ajutorul tehnologiilor XR (eXtended Reality / realitate extinsă).
Îți propunem și o experiență inedită: ceva între joc, explorare urbană și teatru imersiv, adică un spectacol care te implică și pe tine, spectatorul. Dacă ți-am stârnit curiozitatea, mergi neapărat la Orașul Paralel – Jocul din Iosefin. Drumul către celălalt Tu.
[Un joc de explorare și imersiune, prin teatru, în cartierul Iosefin | Sursa foto: Orașul Paralel]
Expoziția Timișoara în viziunea arhitectului-șef Székely László îți facecunoștință cu unul dintre cei mai importanți arhitecți ai Timișoarei. E foarte probabil ca unele dintre clădirile tale preferate din Timișoara – Palatul Brück din Unirii, Palatul Ștefania din Traian, Palatul Ernő Neuhausz din Piața Victoriei și atâtea altele – să fie proiectate de el.
Dacă vrei să afli mai mult despre spiritul acestui oraș, trebuie să știi că inovația e la ea acasă în Timișoara. Expoziția Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord îți vorbește despre principala forță economică a Timișoarei – industria, reflectată de lucrări realizate prin colaborări între cercetători ai Universității Politehnica Timișoara și designeri români și internaționali.
[Expoziția Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord | Sursa foto: FABER]
Expoziția Annei Dumitriu, Revoluția BioArt, deschide o zonă a curiozității și a dialogului, la întâlnirea dintre știință și artă. Vei găsi acolo o grădină digitală dinamică, în care plante și ciuperci virtuale cresc și interacționează unele cu altele.
Tot la granița dintre artă și știință te va întâmpina și expoziția EB_Lab, o interpretare artistică a cercetărilor realizate de echipa Ecluze pe Bega. Această expoziție-laborator te încurajează să cercetezi ecosistemul Canalului Bega, de la scara macro a teritoriului până la cea microscopică a organismelor acvatice.
Spre seară, ia malurile Begăi la pas și fă circuitul instalațiilor de lumină din cadrul Lights On – The Night-Art Festival – te vor imersa într-o atmosferă magică. În lungul Begăi, ia-o apoi spre FABER, unde te așteaptă festivalul de muzică alternativă Launmomentdat în curte. Nu rata în programul zilei de sâmbătă concertul Precious Bloom (ID).
La MX –Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, ai Festivalul SIMULTAN, dedicat muzicii experimentale și explorărilor audio-vizuale, cu performance-uri live incitante, proiecții de artă video, expoziții, conferințe și ateliere, într-unul dintre cele mai interesate spații ale Timișoarei.
[Sunete electrizante la Festivalul SIMULTAN]
La „Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, muzica se aude pe Bega, în Uszoda și de acolo, în amonte și în aval. Sâmbătă. 7 octombrie, pe scena din Uszoda urcă Brigada D vs. Qinta Spartă (19:00), DJ Dox (20:15) și Spike (21:10). La D’arc pe Mal mixează AnonimTM, apoi Psihodrom (Lemarian, VJ Bürger și 150 Stoka). Zoleevee pune muzică în Anturaj, după care ai concerte Volga Arm și We Singing Colors. În Manufactura îi auzi pe Sleepin’ Insomnia, Zen MF și Jack of all Trades.
Acestea sunt doar câteva dintre momentele celei de-a doua zile din „Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, dar îți recomandăm cu căldură să explorezi cât mai mult din PROGRAMUL COMPLET.
Ne vedem pe Bega!
______________
Evenimentul „Timișoara 2023. Celebrarea orașului” este finanțat de Municipiul Timișoara și coordonat și organizat de Centrul de Proiecte. Evenimentele finanțate de către alte instituții partenere sunt semnalizate ca atare în program.
Parteneri „Timișoara 2023. Celebrarea orașului”: Decathlon, Mewi